A közelmúltban rendezett MEFOB-fesztiválon, Debrecenben tartotta éves közgyűlését a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, ahol hagyományosan az egyetemi sportért kiemelkedő munkájuk elismeréseként a MEFS által alapított díjakat is kiosztották.

 

Csik Ferenc Ezüstplakettet vehetett át dr. Barthalos István, az UNI Győr-SZESE női kosárlabdacsapatának vezetőedzője. Az elismerést a sportág oktatása és népszerűsítése, illetve az egyetemi kosárlabdasportban elért eredmények alapján érdemelte ki a szakember, akinek sportolói pályafutását a triatlon határozta meg.

 

„Domsits Károlynál a Győri Vízisport SE-ben triatlonoztam, egészen 21 éves koromig ezt a sportot űztem, majd miután abbahagytam, onnantól kezdődött a kosaras karrierem – kezdte dr. Barthalos István. – Előtte hobbiszinten játszottam, de igazából a tilosban jártam, mert nem szabadott volna, de nagy szerelem volt mindig is a kosárlabda. Mikor már legálisan lehetett játszani, a Széchenyi NB II-es csapatába igazoltam, és nagy siker volt, mikor feljutottunk az NB I/B-be. Noha komoly előképzettségem nem volt, kiemelkedő fizikai állapotommal tudtam a technikai lemaradást kompenzálni.”

Hogy miként került az edzői szerepkörbe Barthalos István, arról így beszélt: „Még játékosként az akkor az Apáczai-karon működő női együttes választott edzőjének. Ez huszonöt éve volt, gyakorlatilag innen kezdődik a pályafutásom, ami akkor ugrott nagyot, amikor Fűzy Andrásék Győrbe hozták az A csoportos csapatot. Időközben az Apáczai is beolvadt az egyetembe, így minden együtt már negyedszázada a Széchenyi-egyetem kötelékébe tartozom. Volt lehetőségem az első csapatnál is dolgoznom erőnléti és másodedzőként is. Ott alapoztam meg a szakmai tudásom legjavát, rengeteget tanultam a tíz éve, az emlékezetes balesetben elhunyt Tapodi Pétertől és Fűzy Ákostól, majd a tragédiát követő évben Bencze Tamástól, aki vezetőedzője volt a csapatnak. A tőlük tanultakat alkalmazom a mai napig.”

 

Dr. Barthalos István testnevelőtanárként diplomázott, majd a sporttudományok doktora lett, a szakedzőit pedig most fejezi be, középfokú edzői papírral már rendelkezik.

 

„Hogy milyen eredményekre vagyok a legbüszkébb? Mindenképpen ki kell emelnem a 2012-es bajnoki címet, amelynek stábtagként lehettem részese, de ha igazán ki kellene valamit emelnem, az a tavaly megnyert egyetemi bajnoki címünk, valamint a pár évvel ezelőtti hatodik helyünkre a 3x3-as Európa-bajnokságon, mellyel kvalifikáltunk a kínai vb-re, ahol szépen szerepeltünk. Mindezt ráadásul önerőből értük el” – folytatta az edző, aki a jövőről is nyilatkozott.

 

„Az egyetemi csapatokról tudni kell, hogy minden évben van változás. Szerencsés az, akinek minimálisan kell változtatni. Nálunk most eljött az az időszak, hogy nagyobb változást kell végrehajtanunk, az újakat be kell építeni, a távozók helyét fel kell tölteni. Tudni kell az egyetemi bajnokságról, hogy egyre nívósabb. Egy csoportban vagyunk a Péccsel, a Sopronnal, a Csatával, ezek az együttesek pedig bármikor előhúzhatnak olyan játékosokat, akik megnehezítik az életünket. Most azt mondom a rájátszás elérése lehet a minimális cél, és ott mindent meg kell tenni azért, hogy bejussunk a négyes döntőbe” – mondta végezetül dr. Barthalos István.