Az adyvárosi sportcentrum – melyet a köznyelv csak Grabo-sátornak hív – hosszú évekig gazdátlanul állt az Ifjúság körút elején. Pedig korábban rengeteg sporteseménynek adott otthont. Elsősorban az utánpótlás, valamint a város tömegsportjának legnagyobb bázisa, a városrész egyik büszkesége volt. A létesítmény a lakótelep iskoláinak testneveléséből is kivette részét. A több mint 150 csapatot számláló városi kispályás labdarúgó-bajnokság küzdelmeinek nagy részét is a centrum pályáin játszották, akárcsak a győri diáksportesemények többségét.

 

Idővel azonban balesetveszélyessé vált a csarnok, mindennapos történetek keringtek városszerte arról, mennyire csúszik a talaj a párától. A szemközt lévő Barátság Sportpark létrejötte gyakorlatilag végleg „halálra ítélte” a helyet, mely sokáig raktérként üzemelt, néhány éve pedig a győri női kosárlabdázók kapták meg, hogy ismét sporttal töltsék meg a létesítményt.

 

A csarnokot, melynek mostantól UNI Győr Kosárlabdaközpont a neve, hivatalosan is átadtuk.

 

Az ünnepélyes eseményen Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében először az elmúlt időszak győri sikereihez gratulált, majd kiemelte: a magyar állam a sportot stratégiai ágazatnak tekinti: „A társasági-adókedvezménynek is köszönhetően az elmúlt tizennégy évben csak sportinfrastruktúra fejlesztésére 1440 milliárd forintot fordított az állam. A legfontosabb cél, hogy minél több fiatal sportoljon, a modern létesítményekkel valódi alternatívát kínáljunk a fiataloknak. Ezért is üdvözlendő ez az új sportközpont, mely kívánom, hogy minél szélesebb körben szolgálja Győr sportéletét, hozzájárulva ezzel az egészséges sportoló nemzethez.”

 

Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke úgy fogalmazott: „Győrnek nyilván fontos volt, hogy legyen a kosárlabdának egy új otthona, de ez fontos az MKOSZ-nek is. Én magam a férfikosárlabdából jövök, vezetőként is abban dolgoztam, így mikor egy éve elnök lettem, sokat beszélgettem a női kosárlabdában dolgozókkal, így Fűzy Andrással, az UNI Győr elnökével is, és nem tagadom, megkedveltem a szakágat, hiszen elhivatott emberek dolgoznak benne. Ezt az érzést erősítette az is, hogy a világ több pontján járva is elismerő szavakat hallottam a magyar női kosárlabdáról, talán még pozitívabbakat, mint idehaza. Ezért is dolgoztunk közösen az elmúlt hónapokban is azon, hogy ezt a létesítményt át tudjuk adni. Büszkék lehetünk erre, becsüljük meg, és minden kosárlabdázni, sportolni vágyónak motivációt, inspirációt, lelkesedést kívánok. Ígérhetem, hogy a közös munkát folytatjuk.”

Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője egy három évvel ezelőtti beszélgetést idézett fel, melyben Fűzy András vázolta fel a tervét annak, hogy az elhanyagolt létesítmény helyére egy ilyen központot álmodott meg.

 

„Maximálisan támogattam a klubelnököt, hiszen Adyvárosban húszezren élnek, három iskola is van a közelben, és a Barátság Sportpark is véges kapacitású. A városvezetés részéről is támogatást kaptunk, és végül több mint nettó kilencszáz-millió forintból valósult meg a kosárlabdázók új otthona” – fogalmazott a képviselő.

 

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere úgy fogalmazott: sok ember magas színvonalú munkája, akarta, tudása, tehetsége, hite van benne ebben a projektben, melyet a kezdetektől támogatott.

 

„Egy feltételem volt, ne csak az élsport, hanem a közösség, a diákok is használhassák. Több környező iskola is küzd a tornaterem kapacitásának hiányával, így ezeken a gondokon is enyhíteni tud, emellett a környékbeliek is igénybe vehetik a létesítmény szolgáltatásait. Külön köszönöm, hogy az időközben bekövetkezett gazdasági gondok közepette sem hagyták cserben az illetékesek a kivitelezőket, így megépülhetett, és most az élsportolóknak, győrieknek átadhatjuk a központot” – mondta a város első embere.

 

„Hosszú út végéhez érkeztünk – kezdte Fűzy András, az UNI Győr elnöke. – A saját edzőközpont gondolata hat éve fogalmazódott meg bennünk. Új építésű sportcsarnokban gondolkodtunk, de miután a TAO-források korlátozva lettek a koronavírus-járvány idején, megkerestem a város vezetését, és csökkentett költségvetéssel a nagyon rossz állapotban lévő Grabo-sátor felújítására tettem javaslatot. Erre zöld utat kaptunk, és végül nem eltérve az alapszerkezeti elemektől, de mostanra teljesen felújítottuk a létesítményt. Tudni kell, hogy az egyetemen is volt helyünk, hiszen korábban a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve, a szakmai támogatásunk mellett felépítettünk egy edzőcsarnokot, viszont az egyetem növekedésével a kihasználtsága is nőtt, gyakorlatilag teljes kapacitáson működött. Ezért is tartottuk fontosnak a saját bázis kialakítását. Örülünk, hogy végül sok ember munkájának köszönhetően elkészültünk. Az utóbbi napokban, hetekben sokszor éjjel-nappal dolgoztak rajta a kivitelezők, de végül kész lett.”

 

Az épületnek nincs olyan pontja, amit ne újítottak, cseréltek volna ki az építkezés során. Csak a fő falak maradtak meg. Megoldották a hűtés-fűtés rendszerét, úgy, hogy a távhőszolgáltatásra csatlakoztak rá. Az elektromos hálózatot is bővítették, hiszen komoly gépészetet kell működtetni, a pályavilágítás lumenszáma is versenysportra alkalmas, a légcserélőkkel a párátlanítást oldják meg, védve ezzel a parkettát, mely megfelel a nemzetközi szövetség, a FIBA szabványának. Mindezek mellett raktárt, öltözőket, vizesblokkokat, konditermet, lelátót, női-férfi mellékhelyiséget is kialakítottak az épületben. Fontos eleme a beruházásnak, hogy a parkolók számát bővítették a lakosság számára is. A győri női kosárlabdázás otthona közösségi célokat is szolgál majd, így délelőttönként a környező iskolák a napi testnevelésre használhatják a csarnokot, az esti órákban pedig a lakosságnak is nyitva lesz a létesítmény.

 

Távolabbi cél, hogy közelebb hozzák a sportágat az itt lakókhoz, egy-egy bemutatómeccs szervezésével hívnák fel a figyelmet a csapatra, illetve a saját rendezvényeiknek is helyszíne lehet az új csarnok, melyet 15 évig csak sport célra lehet használni, és ami marad az önkormányzat tulajdonában, az UNI Győr NKA azt határozott ideig üzemelteti, használja.

Fotó: Nagy Gábor