Szombaton 18 órakor csapatunk, a SERCO UNI Győr a Szekszárd otthonában lép pályára az alapszakasz zárófordulójában. Mindkét együttes számára nagy a tét, hiszen ha mi győzünk második helyen végzünk, míg a hazai siker esetén a tolnaiak jó eséllyel a negyedik helyen zárnak.

 

A Szekszárd bajnoki ezüst- és Magyar Kupa-bronzéremmel zárta a legutóbbi szezont. A nyáron jelentősen átalakult a tolnaiak kerete. Távozott tőlük Gereben Lívia, az amerikai Kolby Morgan, a bosnyák Nikolina Milics és a szlovén Zala Friskovec. A szezon előtt új ember volt Sydney Wallace, aki az Euroliga előző idényében 16 pontot dobott átlagban, továbbá Victoria Vivians és Ruthy Hebart. A fiatal magyar játékosok közül Boros Júlia érkezett. Időközben Vivians és Hebard is távozott Szekszárdról, helyükre a szlovák válogatott Nikola Dudasovát igazolták a szekszárdiak

 

Az Euroligát 3 győzelemmel és 11 vereséggel, a csoport hetedikként záró Szekszárd, a bajnokságban 14–7-es győzelem-vereség mutatóval áll, otthonában azonban csak egyszer kapott ki, még DVTK győzte le őket, a címvédő Sopront azonban „elkapta” Djokic Zeljko alakulata.

A két csapat eddig 47 tétmérkőzést játszott egymással, ebből 32-t mi nyertünk, 15-öt ellenfelünk. Az utóbbi években viszont inkább a szekszárdiak dominálnak, a 2016 óta lejátszott 18 bajnoki mérkőzésből 11-en ők örülhettek. Érdekesség, hogy a Magyar Kupában mindhárom meccset mi nyertük, a nemzetközi porondon viszont mindegyiket elveszítettük. Az összesített bajnoki mérleg ellenük 29 siker és 13 fiaskó. Az idei szezonban 2022. december 11-én mi jöhettünk le győztesen az egyetemi csarnok parkettájáról (78–64).

 

Nálunk egy komoly hiányzó van, Beatrice Mompremier vállsérülés miatt idén már nem léphet pályára, haza is utazott, így nélküle kell lejátszani a szezon hátralévő – egyben legfontosabb – részét.

 

Vezetőedzőnk, Cziczás László a gondok ellenére bízik csapatában: „Próbálunk az adott helyzethez alkalmazkodni. Nem egyszerű ez, a szezon nagyjából kilencven százaléka lement egy bizonyos rendszer szerint, ez most megváltozik a legfontosabb szakaszban. Ha valaki azt mondja a bajnokság elején, hogy az utolsó fordulóban Szekszárdon dől el, hogy az alapszakaszt második, vagy a harmadik helyen zárjuk, boldogan elfogadtam volna. Azt gondolom, semmiféle teher nincs a vállunkon. Természetesen szeretnénk nyerni, de ismerjük a Szekszárdot, tudjuk, hogy főleg hazai pályán milyen erőt képvisel. Tisztességesen felkészültünk, igyekszünk jó meccset játszani, és megszerezni a két pontot.”

 

Játékosunk Bach Boglárka a wbasket.hu-nak adott interjújában kitért a Szekszárd elleni összecsapásra: „Biztos, hogy nagyon parázs mérkőzés lesz. Ismerjük a szekszárdi csarnok hangulatát. A szekszárdi keret is átalakult az egymás elleni győri mérkőzésünkhöz képest. Bár az nem változott, hogy továbbra is sok jó képességű játékos alkotja a csapatukat. Nálunk Beatrice a hiányzó, de az ő kiesése elég komoly érvágás. Érdekes és szoros meccsre számítok. Bizakodó vagyok, hogy ebből győztesen tudunk kijönni. Nagyon nagy eredmény lenne számunkra az a második hely. Nem lesz könnyű dolgunk szombaton, de a szekszárdiaknak sem lesz könnyű dolguk ellenünk.”