Szerdán 18 órakor csapatunk, a SERCO UNI Győr a spanyol Perfumerias Avenida Salamanca együttesét fogadja az egyetemi csarnokban. Az Euroliga 7. fordulója előtt ellenfelünk 3 győzelemmel és 3 vereséggel áll, mi 1 győzelem mellett 5 alkalommal veszítettünk, ebből kétszer csak hosszabbítás után. A két csapat eddig két alkalommal mérkőzött egymással, az Európa-kupa 2019/20-as kiírásában Győrben 67–35-re, Spanyolországban 83–43-ra győzött az Avenida.

 

Az Avenida egyetemi sportklubként született meg, 1988-ban, majd 1994-ben a Salamancai Egyetem bár megmaradt a klub életében, de átengedte a jogokat a CB Halcón Viajes csapatának. A Perfumerias Avenida nevet 2002-ben, jelenlegi főszponzora beszállásával vette át a Salamanca, amivel beindult a klub szekere és a 2005/06-os szezonban már fel is ülhetett Spanyolország trónjára, első ízben.

 

A története során összesen 8 alkalommal nyerte meg a spanyol bajnokságot és 11 alkalommal végzett ezüstéremmel. A Spanyol Király Kupa küzdelmeit 10-szer nyerte meg, a Spanyol Szuperkupát pedig 9-szer. A klub legnagyobb sikere egyértelműen a 2011-es Euroliga-győzelem, amelynek MVP-je a napjainkban is szupersztárnak számító Alba Torrens volt. Ugyanebben az évben az Európai Szuperkupát is megnyerték a spanyolok.

 

Az előző idényben harmadik helyen végzett az Avenida a spanyol bajnokság alapszakaszában. A lejátszott 30 találkozóból 24-et tudott megnyerni és 6-ot veszített el. Az előtte végző UNI Girona szintén ezekkel a mutatókkal fejezte be az alapszakaszt. A negyeddöntőket oda-visszavágós rendszerben játsszák Spanyolországban, itt az Avenida a Cadi La Seu együttesével találkozott. Ellenfelünk kettős győzelemmel ment be az elődöntőbe, ahol a Barcelona CBS várta őket. Újabb kettős győzelmével döntőbe jutott a kék-fehér együttes, az alapszakasz győztes Pamesa Valenciával szemben. A bajnoki döntő két győztes meccsig tartó párharcában a Valencia bizonyult jobbnak, 2–0-ra verte az Avenidát, így számukra maradt az ezüstérem.

 

Az Euroligában a B csoportban szerepelt az Avenida, amelyet a csoportkör után a harmadik helyen fejezett be, 9 győzelemmel és 5 vereséggel. A negyeddöntőben a Prága jött szembe, ahol két győztes meccsig ment a párharc. Az első találkozón 77–56-ra nyert a Prága, majd Salamancában 73–71-re nyert a hazai csapat. A mindent eldöntő mérkőzésen Prágában aztán 74–66-ra győzött az USK Praha és kiütötte az Avenidát.

A spanyol második szakmai munkáját továbbra is Pepe Vazquez irányítja majd, illetve maradt a klubnál Maria Fasoula, Silvia Dominguez, Leonor Rodriguez-Manso és Andrea Vilaro. A távozók között nagy nevek is szerepelnek, így például Maite Cazorla, de szintén nem maradt a spanyoloknál az a Bridget Carleton, aki jelenleg éppen a mi játékosunk.

 

Új játékos Alexis Prince , Olcay Cakir-Turgut, Bria Hartley, Antonia Delaere, Laura Gil, Lucia Rodriguez és Sika Kone. Utóbbit tartja egyébként a fiba.basketball kulcsigazolásnak.

 

A nemzetközi szövetség így írt a szezon előtt a Konéról: „A mali játékos készen áll arra, hogy megcsillogtassa tudását, és ha csak megközelíti a válogatottban nyújtott teljesítményét, akkor az Euroliga egyik meghatározó játékosa lehet. Valószínűleg időbe telik majd a beilleszkedés, de ha egyszer beindul, minden esély megvan arra, hogy a következő években a sorozat legjobbjai közé küzdje fel magát.”

 

A spanyol csapatot a legfrissebb erősorrendben – egy pozíciót előrelépve – a 8. helye rangsorolták a szakírók, akik így fogalmaztak: „A negyeddöntős hely elérése reális az Avenida számára, miután sikerült stabilizálni a csapatot Mariella Fasoula kiesése után. A játékos nagy űrt hagyott maga után, de a Polkowice elleni múlt heti győzelem nagyon fontos volt. Öt-hat játékos még mindig nem a legjobb teljesítményt nyújtja, így a rájátszásba jutás azon is múlik, hogy tudnak-e javulni a folytatásra.”

 

Bennünket továbbra is a 14. helyre tesznek a szakértők. Mint írták: „A Basket Landes legyőzése fontos volt, azonban azóta nem sikerült újabb meccset nyerni. Ráadásul Diamond Miller és Kristine Anigwe sérülése sem jött jól a győriek számára. Bridget Carleton azonban ideiglenesen helyettesítheti Millert, így talán a nap is kibújik a felhők mögül Győrben.”

 

A nemzetközi szövetség oldala nem említette Ruff-Nagy Dóra kiesését, de ő is hagyott ki meccseket, és egyelőre nem tudni, kikre is számíthat majd vezetőedzőnk, Cziczás László, aki így várja a találkozót: „Nagyon nehéz mérkőzés lesz a spanyol bajnokság listavezetője ellen, ellenfelünk tele van rutinosabbnál rutinos spanyol válogatott játékosokkal. Komoly produkcióra lesz szükség szerdán, ha jó mérkőzést szeretnénk játszani velük. Mi eléggé fáradtak vagyunk, nagyon hiányzik Kristine és Dorci is, nem tudjuk, ki fog pályára lépni közülük. Ugyanúgy készülünk belőlük, mint bármelyik másik csapatból, gyakorlatilag pihenőnap nélkül dolgoznak a lányok, edzenek becsülettel. Megpróbáljuk az Avenidát legyőzni, ez a cél. Azt, hogy mi fog kisülni belőle, és milyen rotációval tudunk operálni, azt majd meglátjuk.”

Fotó: Nagy Gábor