A győri női kosárlabdaklub történetébe 2013. szeptember 7. örökre beleíródott. A zöld-fehérek 2012-ben még magyar bajnoki címet ünnepeltek, s döntőt játszottak 2013-ban is. Az új szezon küszöbén Sopronba tartott edzőmérkőzésre a csapat, mikor Vitnyéd előtt bekövetkezett az a tragikus baleset, melyben Fűzy Ákos vezetőedző és Tapodi Péter klubigazgató is életét vesztette, s több játékos is súlyosan megsérült.

Azóta ezek a napok az emlékezésről szólnak a klubnál, a hétvégén az utánpótlás számára rendeztek emléktornát, kedden 18 órakor pedig a Sopron ellen vív emlékmérkőzést az UNI Győr MÉLY-ÚT.

Fűzy András elnökkel erről és az előttünk álló szezonról beszélgettünk. A klub első embere családilag is érintett volt, lévén, hogy Fűzy Ákos az unokatestvére volt.

„Vegyes érzések vannak bennem, bár én ezt az egészet már tisztáztam magamban. A gyász helyét a megemlékezés, a tisztelet vette át, leginkább a jó emlékek jönnek elé, ha Ákosra és Péterre gondolok. A sikerek, a boldog pillanatok, a kosárlabda szeretete. Ezt igyekszünk minden eseményünkkel, programunkkal szolgálni, mert biztosan nekik is az lenne a legfontosabb, hogy a győri kosárlabda folyamatosan előrelépjen, s ismét nagy sikereket érjen el. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy hat éve gyakorlatilag a nulláról kellett felépíteni a felnőttcsapatot, illetve a teljes szakmai rendszerünket, s ez azért nem megy könnyedén” – kezdte Fűzy András, aki elmondta: az első csapat idei keretének kialakítása is ennek a megújulásnak a része.

„Úgy gondoljuk, eljött Győrben is az őrségváltás ideje, mert bár maradtak rutinos játékosok, a magyar kosárlabdázás érdeke, hogy a teret adjunk a fiatal tehetségeknek, már pedig abban szerencsére nincs hiány a magyar és a győri kosárlabdában sem. A versenykiírás adminisztratív úton ezt a folyamatot segíti azzal, hogy már évek óta legalább egy húsz év alatti játékosnak egy félidőt a pályán kell töltenie. A mostani keretünkben bőven vannak olyan játékosok, akik ezeket a játékperceket megoldhatják, akár egyszerre többen is. Ez pedig jó lehetőség mindenkinek. Ráadásul Győrben adva van egy olyan intézményrendszer, ami vonzó célpont lehet a fiataloknak. Gondolok itt elsősorban az egyetemre” – folytatta az elnök, aki hozzátette, ehhez olyan szakembereket keresetek, akik szintén magas színvonalat képviselnek.

„A saját tehetségeinkre is fokozottan kell figyelnünk. Belőlük is van szép számmal, a nyári korosztályos tornákon nem volt olyan válogatott, ahol legalább egy, de inkább két győri ne szerepelt volna” – mondta Fűzy András, aki a célokról csak annyit mondott: ahogyan a korábbi években, úgy most is legyen versenyben az érmekért a csapat.

„Csak hiányposztokra igazoltunk külföldieket, a négy légiós helyet nem is töltöttük fel, mert ahol van ugyanolyan képességű magyar, oda felesleges külföldit hozni. Közép- és hosszú távon csak így tud kialakulni egy győri mag” – mondta végezetül az elnök, aki megköszönte a korábbi névadó, a CMB Cargo éveken át tartó támogatását, megemlítve, hogy nem minden formában szakadnak el a cégtől, s nagyon fontos, hogy több helyi vállalkozással is szerződést kötöttek a közelmúltban, ami annak jele, hogy sokan értékelik a klub új koncepcióját.

Fotók: Tóth Zsombor és H. Baranyai Edina