Szombaton 17 órakor csapatunk az Egyetemi csarnokban a Ludovika-Csata együttesét fogadja NB I-es mérkőzésen. A fővárosiak az elmúlt hetekben jó formába kerültek, utolsó négy meccsüket megnyerték, ezekből a legszorosabb egy ötpontos diadal volt (hazai pályán a TFSE-MTK-t verték 62–57-re).

 

A Csata a nyáron jelentősen átalakult. Tursics Krisztián együttesében új játékos a két éve még nálunk szereplő Barnai Judit (a BEAC-tól érkezik), Jáhni Zsófia (PINKK), Boros Berta (BEAC), a szintén egykori győri Czank Tímea (BEAC) és Szabó Fanni (Cegléd). A csapatban egy légiós szerepel: az amerikai Sam Fuehring az 5-ös poszton vehető számításba. Ő egyébként a 7. legtöbb pontot átlagolta eddig az egész mezőnyt tekintve (17,27 pont), a VAL-rtéke pedig az 5. legjobb (24,53). Nálunk Aaryn Ellenberg 18,08 pontos átlaggal a 3., a VAL-ban pedig Beatrice Mompremier áll a képzeletbeli dobogó harmadik fokán (27,42).

 

A fővárosiak a szezon elején indultak a nemzetközi kupában is, de az Európa-kupában nem jutottak be a csoportkörbe, az izraeli Ramat Hasaron oda-vissza megverte Tursics Krisztián együttesét.

A Csatával a múltban eddig összesen kilenc tétmérkőzést játszottunk, hatszor mi győztünk, háromszor az ellenfelünk. Győrben a négy bajnokiból csak egyet veszítettünk el, a 2019/20-as szezonban 76–74-re. Idegenben 3–2 a győzelem–vereség mutatónk, de érdekesség, hogy a legnagyobb különbségű vereségünk (62–84) és a két legsimább sikerünk is a Ludovika Arénában volt: tavaly és idén ősszel is 33–33 ponttal győztünk, korábban 90–57, a mostani kiírásban 87–54 lett a vége a javunkra.

 

Ami csapatunkat illeti, két nehéz Európa-kupa-meccsen vagyunk túl, bár mindkétszer kikaptunk a török Galatasaraytól a playoffban, így számunkra véget ért a sorozat, összességében nem lehetünk elégedetlenek, jól helyt tudtunk állni a sztárokkal teletűzdelt Galatával szemben. A bajnokságban mindössze egy vereséggel állunk, a bajnoki és Euroliga-címvédő Sopron Basket vendégeként csúszott be egy fiaskó, de ahhoz, hogy jelenlegi remek pozíciónkat megőrizzük az előttünk álló nagy rangadók előtt, a Csata ellen is nagy szükségünk lesz a két pontra.

 

Cziczás László vezetőedző a következőket mondta a Csata elleni mérkőzés előtt: - A játék képével, illetve a hozzáállással Isztambulban nagyon elégedett voltam. Sajnálatos a búcsú az Európa Kupától, s talán fura, hogy azt mondom, de nem volt 27 pont a két csapat között. Néhány apró dolgon múlt a továbbjutás, sok sima ajtó-ablak ziccert hibáztunk el, így egy kicsit pontosabb játékkal még egy ilyen fantasztikus csapat ellen is szorosabb lehetett volna a párharc. Nem dőlünk a kardunkba, minden meccsből, így ezekből is lehet tanulni, és az a célunk, hogy hasznunkra fordítsuk ezeket a tapasztalatokat. Azt várom a Csata ellen, hogy ugyanilyen lendülettel, magas hőfokon játsszunk, mint tettük azt Isztambulban. Vannak gondjaink, Dombai Réka és Aaryn Ellenberg játéka is kérdéses, ettől függetlenül mindenképpen nyerni szeretnénk, hogy nyugodtan tudjunk készülni a DVTK elleni rangadóra. Bárki is áll a rendelkezésre, azokkal próbáljuk megoldani ezt a feladatot, akik a meccs napján a csapatban lesznek.

Fotó: Ludovika Csata