A zöld-fehérek most már hetedik éve hagyományosan a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmeccsel nyitják a szezont. Mint ismeretes, 2013. szeptember 7-én Sopronba tartott a győri női kosárlabdacsapat, mikor Vitnyéd határában balesetet szenvedett, melynek következtében az akkori vezetőedző, Fűzy Ákos, valamint klubigazgató Tapodi Péter életét vesztette. Most már az is hagyomány ezt a mérkőzést a megyei rivális, a Sopron Basket ellen vívja a győri gárda.

Fűzy András klubelnök elsőként azonban nem erről beszélt a sajtótájékoztatón, hanem a legfrissebb hírről: miszerint a nemzetközi szövetség, a FIBA döntése értelmében az Euroliga a tervek szerint október végén elkezdődik, az Európa-kupa rajtját viszont január 6-ára halasztották.

„Szinte minden alkalommal egy frappáns idézettel kezdem a sajtótájékoztatóinkat, most viszont kettő is eszembe jutott a történések kapcsán. Az egyik az ismert Tátrai Band-szám, az Utazás az ismeretlenbe, hiszen olyan szezon előtt állunk, hogy magunk sem tudjuk, igazából mi vár ránk. Hetekre, hónapokra előre lehetetlen tervezni, gyakorlatilag naponta kell fontos döntéseket hozni. Itt jelezném, hogy jó híreink vannak, bár kisebb hőemelkedés volt a csapat néhány tagjánál, így elvégeztettük a koronavírus-tesztet, és szerencsére mindegyik esetben negatív lett. Ami a másik idézet, az az Európa-kupa-rajttal kapcsolatos. Jelen állás szerint vízkereszt napján lesz az első meccsünk, és innen jutott eszembe Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című műve. A nagyobbik baj, hogy ezzel a döntéssel a FIBA alaposan keresztülhúzta a számításokat idehaza. A tervek szerint ugyanis sűrített menetrendben heti két meccset játszottak volna a csapatok a bajnokságban, ám úgy, hogy a Sopron és esetleg a Diósgyőr is ott lesz az Euroliga rajtján októberben, ezt az elképzelést nehéz lesz megvalósítani. A klub álláspontja, hogy ez így nem célszerű döntés, rendkívül nehéz helyzetbe hozta a csapatokat, a szövetségünket a nemzetközi szervezet” – mondta szinte egy szuszra Fűzy András, aki aztán a hétvégi eseményekről is beszélt.

„Szomorú apropója van ennek a meccsnek, de a múltat nem szabad feledni. Klubunk ráadásul idén tizenöt éves, hiszen 2005-ben költöztünk át Sopronból Győrbe. A Sopronnak ezúttal is köszönjük, hogy eljön az emlékmérkőzésre, melyet a jelen állás szerint nézők előtt rendezhetünk meg. Belépő ezúttal sincs, pontosabban a korábbi évek gyakorlatának megfelelően mindenkitől kérünk egy labdát, melyet most nem kell a pályára dobni, a bejáratnál kell leadni. Ezeket a játékokat győri és Győr környéki óvodák, iskolák kapják majd meg, ahogyan az elmúlt években is. A másfél évtizedes múlt apropóján egy új díjat alapítottunk, a Győri Női Kosárlabdáért Díjat három arra érdemes volt játékosnak, edzőnek adunk át. Természetesen a már korábbi elismerések, a Fűzy Ákos- és a Tapodi Péter-díj mellett a korosztályok legjobbjait is köszöntjük” – folytatta Fűzy András, aki annyit árult el, hogy Laklóth Anna itt lesz a hétvégén.

„Volt csapatkapitányunk neve gyakorlatilag egybeforrt a győri csapattal. Ő itt mindig itthon van. Úgy döntöttünk egyébként, hogy a mezét visszavonultatjuk, huszonötösben már senki nem játszik Győrben a jövőben” – tette hozzá az elnök, aki a felkészülés folytatásáról is beszélt.

„A jelenlegi határzár miatt nem könnyű lekötni mérkőzéseket, de mindent megteszünk, hogy felkészüljünk a bajnokságra, mely a tervek szerint október elején elkezdődne, más kérdés, hogy hivatalos versenynaptár nincs, és a már említett FIBA-döntés miatt egyelőre képlékeny, hogy mikor és milyen lesz egyáltalán.

Emléktornák

Nemcsak a felnőttcsapat lép pályára a hétvégén, hanem a győri klub utánpótláscsapatai is.

Az U12-es program, vasárnap, 10.30 óra: Széchenyi KA Győr–BEAC, 12.15 óra: BEAC–Kanizsa DKK, 14.45 óra: Kanizsa DKK–Széchenyi KA Győr (a mérkőzések helyszíne az egyetemi csarnok).

Az U14-es program, szombat, 10.30 óra: Széchenyi KA Győr–Kanizsa DKK, 12.15 óra: Kanizsa DK–Kiss Lenke, 14.45 óra: Kiss Lenke–Széchenyi KA Győr (a mérkőzések helyszíne az egyetemi edzőcsarnok).

Az U16-os program, szombat, 10.30 óra: Széchenyi KA Győr–Vasas B, 12.15 óra: Vasas B–Szekszárd, 14.45 óra: Szekszárd–Széchenyi KA Győr (a mérkőzések helyszíne az egyetemi csarnok).

Az U18-as program, vasárnap, 10 óra: Széchenyi KA Győr–BEAC, 12 óra: Kanizsai Vadmacskák SE–Rátgéber Akadémia. 14.30 óra: bronzmérkőzés. 16 óra: döntő.